Saturday, 19 October 2013

...


"Marriage is full of responsibilities
it's an amanah
it's a journey
it's a process"
and simply an add-on from me,
it's full of barakah.

..walau kadang mungkin kita terfikir, barangkali berkahwin ini lebih susah daripada membuat thesis Master/Ph.D.

tapi takutkan apa.. Kalau Allah menjadi basis nya in which all of your life together revolves around it, insyaAllah there would be nothing that you meet along the journey, except that which makes you learn to become better. When Allah becomes the guiding light in your relationship, there would be nothing that can't be fixed. Hanya kuncinya ialah dengan consistently membina hubungan dengan Allah bersama-sama; maka di mana pulakah harus kita bermula?



-Kehidupan selepas berkahwin ialah refleksi kepada kefahaman kita, dan aplikasi kepada segala ilmu dan teori yang telah kita ketahui selama ini. Di sini, kita sama-sama teruji -Tetapi bukankah lelaki-lelaki dan wanita-wanita yang beriman itu pembantu satu sama lain? Maka insyaAllah, sinergi.

Sunday, 25 August 2013

of jerebu yang dulu


Semasa isu jerebu masih berleluasa suatu ketika dahulu serta ramai yang merayu-rayu agar tanah kita kembali dilimpahi hujan, saya pernah terfikir untuk membincangkan tajuk berkenaan kehebatan penciptaan hujan dan awan bersumberkan buku tauhid Zindani. Barulah waktu itu, kita menghargai hujan-hujan yang turun sepanjang tahun tanpa diminta. Barulah waktu itu, meningkat lagi rasa syukur pada Allah yang sering mencukupi banyak dari keperluan kita walau tanpa permintaan. Isu jerebu juga merupakan satu bukti bahawa apa yang dilakukan oleh seseorang/sekelompok orang, pasti akan mengenai/mengesani orang lain juga. Dah kata kita berkongsi bumi yang sama, dan udara yang sama. Sebab itu, kita harus lebih menghayati hadith tebuk kapal & ARAHAN agar melakukan amar ma'ruf nahi munkar. Nak masuk syurga bukan boleh sendiri-sendiri. Simpati dan empati kita mesti cukup menebal agar kebaikan mampu kita jelmakan kepada seramai mungkin manusia. Baik di Perlis, Thailand, Johor, Singapor mahupun Pahang, selamatkan semuanya dari jerebu!

Kesyumulan Islam - environmental crisis pun tak terkecuali dari menjadi sebahagian concern kita. Apa hukum pembakaran yang tak terkawal hingga menghasilkan kepulan asap nan melemaskan orang ramai? Sekian :)

p/s: partikel-partikel dosa sehalus zarah-zarah jerebu merbahaya juga rupanya!

-Post pendek ini hanyalah imbauan spontan dari kenangan lama-

Friday, 23 August 2013

selepas sekian lama....refleksi...

Dakwah ini adalah cinta.
Dan cinta akan menuntut segala2nya drpd kita.

Akhir-akhir, aku merasakan ini. 
Rasa bahawa aku bertanggungjawab ke atas diriku, dan ke atas dakwah ini.
Kesedaran bahawa aku mempunyai pilihan untuk merobohkan, atau membinanya; mencalonkan diriku utk memikulnya, atau menarik diri.

Rasa bahawa ini ialah lifetime opportunity, untuk menebus diri dengan syurga. 
Peluang berjual-beli dengan Yang Paling Agung, yang tak ada selainnya.

Akhir-akhir ini juga, aku merasa ketakutan. Takut  amal-amal tak diterima. Hangus, padahal kita mengira telah melakukan kebaikan.

Akhir-akhir, aku merasa gusar. Takut diserang futur/rasa malas untuk berjuang. Sedang kemalasan ialah suatu penyakit yang tiada ubat, kecuali dengan bermujahadah ke atasnya. Takutkan ujian bertambahnya tanggungjawab, menjadikan aku perasan bahawa akulah orang yang paling sibuk, dan merasa bagus, merasa sudah melakukan sesuatu sedangkan di sisi Allah, tiadalah aku apa pun jua. Nauzubillah.

Allah, sungguh aku belum melakukan apa-apa untuk dakwah ini. Sungguh kebernaranku belum terbukti.
Aku berlindung kepadaMu daripada segala macam kekacauan luar dan dalam, terhadap amalku, hidupku dan juga kesudahanku.

-Terasa doa ma'thurat Allahumma inni a'uzubika minal hammi wal hazan.. sangat bermakna.
Doaku mudah-mudahan sentiasa istiqamah dalam mempersiapkan diri, memperbaiki diri, dan meraih kebenaran di sisi Allah. Peliharalah diriku ya Robbi. Ameen.

Saturday, 10 August 2013

little girl's prayer



"Islam will not make me cry like this"
And so she prays a silent prayer.
With head down, tears in the eyes and heart filled with hope.

~*~*~*~
Those who trust in Allah will not be neglected.
Their hands will not be raised up to be turned down empty.
Never look down upon Allah's power to answer your du'as

~*~*~*~
And behold - comes the answer
Allah will give something back - well most of the times, 
something better than what you have been asking for. in your entire life.

~*~*~*~
Truly, pengalaman mematangkan.
There'd be nothing that ever happen in life, that I regret.
And now it feels like my search has end and i have found it.
So now is also the perfect time to fly higher, and to run for Jannah.

Time to pursue more dreams

Allah, here I come.


with my heart, whenever walking and distance fail me.

Friday, 9 August 2013

Heart-warmers


For the past Ramadhan (1434H),
a collection of memory.

from my special mutarabbi
self-reminder
new colors in life
and oh, taking care of health

Walhamdulillah 'ala kulli haal.
What more can I say?

Saturday, 20 July 2013

a brief rant


It is indeed sad if you can't suppress your nafs which seeks only pleasure and look into something bigger, full of treasure.

Appreciate, before it's too late.
*wind of sigh, stay away from me.

Month of Healing;
Seize every opportunity to grow stronger!

poem of self-assurance

[It's hard to figure out your own heart
but Allah knows inside out]

~*~*~

do you know what is big and what is hard
we do not know what to expect
except that we must keep on going
and life must continue
and things will pursue

do you know what is small and what is easy
that for Allah to provide
and for Allah to care
and for Him to arrange our affair

do you know what is simple and what is exaggerated
that you think beyond what you are
supposed to think 
or wish to 
undo 
all the things of the past
or that you try to 
change the future into
something it shouldn't be

so stick with me here
stay with me
and rest we assure
that we ain't changing
except for the better 
and that we are 
not going anywhere
except in this path, this very path
so we shall remain
and we will remain
cuz indeed, we are the same


*feeling rough
feeling tough
God help me
to You belong all mercy*

Monday, 15 July 2013

umi vs morsi?


Balik dari demo Morsi haritu,
dengan penuh semangatnya cakap "Morsiii! Morsii!"
to which umi sahut: " Umi!!! Umi!!"
haha.


pengajaran: demo demo jugak.
jgn lupa tolong mak!

umi cakap, "I want to see this house clean & tidy"
what should be our response to this then?
labbayk ya ummi! <3 insyaAllah

cc: Siblings

Saturday, 13 July 2013

of solat and kids


Mudahkah mentarbiyah si kecil untuk mencintai solat?

Sedang mencari-cari tip untuk ditambah.
Antara yang boleh dikongsi:

1. anak itu perlukan sokongan bi'ah. perlu ada yang rajin dan istiqamah membawa mereka ke masjid, atau paling kurang berjemaah di rumah. qudwah, qudwah dan qudwah. tunjukkan bahawa solat itu sentiasa top priority, dan tak ada yang lebih tinggi berbandingnya.

2. selalu cerita dan remind si anak kelebihan-kelebihan solat, serta bagaimana para sahabat serta Rasulullah s.a.w. sendiri meletakkan solat pada keutamaan yang tinggi dalam kehidupan harian mereka.

3. minta anak itu untuk doakan kita selepas solat. contoh yang dibuat, sebut nama adik dan cakap "Ali nanti lepas solat Ali doakan meme, umi ngan abah tau". Maka dia akan rasa ada urgensi, keperluan, trust dan bahawa doanya (terutama selepas solat) sangat bererti + bernilai pada kita.

4. berdoa selepas solat bersama dalam bahasa yang difahaminya. Pengalaman sendiri, tiap kali berimamkan adik yang sedang marah sebab dia rasa 'dipaksa' bersolat bersama kita, saya akan diam dan langsung tidak sebut atau tegur tentang perlakuannya. sebaliknya, selesai solat saya akan terus tadah tangan dan baca doa yang revelan kuat-kuat seperti "ya Allah, jadikanlah kami orang-orang yang suka mendirikan solat. sesungguhnya solat itu akan menyelamatkan kami di akhirat nanti ya Allah". Yang saya perasan, si adik akan tersedar sendiri attitude negatifnya nya terhadap solat tadi, dan lembut hati secara sendiri.

5. Doa, doa dan doa.


dan yang bertaraf nabi pun berdoa dgn doa ini.kita pun kena amalkan selalu!

Wallahu'alam. Moga bermanfaat dan bertambah lagi tips baru yang dapat diamalkan di masa hadapan.

Friday, 12 July 2013

of siblings


Bismillah.
Bila dah hampir 24/7 berada di rumah, dan bersama dengan adik2 spjg masa, barulah nampak betapa mencabarnya peranan menjadi seorang 'kakak'. kadang pening dan buntu. adik-adik juga seperti manusia di luar sana. ada personaliti sendiri, cara fikir yang unik, setiap satunya perlu difahami dan di-handle atau tackle dengan cara masing-masing. tak boleh pukul rata atau samakan layanan (even haiwan pun ada perwatakan dan sifat masing-masing. "No two camels are the same," bak kata omar dalam video 'omar series')  ini belum masuk fikiran tentang anak usrah yang setiap satunya perlu disantuni dan ditunaikan hak-haknya. Allahu! sungguh, terasa berat sekali.. berkerut dahi memikirkan bagaimana Rasulullah menguruskan diversity manusia dan menyatukan di antara mereka, memberi mereka fikrah yang bersih, suci dan sama. subhanallah. Benarlah firman Allah SWT:

“Dan Allah yang menyatukan hati mereka(orang yang beriman), walaupun kamu membelanjakan seluruh kekayaan yang ada di muka bumi ini, nescaya kamu tidak dapat mempersatukan hati-hati mereka, akan tetapi Allahlah yang menyatukan hati-hati mereka. Al-Anfal : 63

Apa pun, semua cabaran-cabaran dalam menguruskan isi rumah ini menjelaskan lagi kefahaman bahawa - Tarbiah ialah suatu proses yang panjang dan berterusan. Kita kena sangat sangat bersabar dengan proses tersebut untuk memastikan kejayaannya. Macam menanam pokok - Yakin suatu hari ia kan memberi hasil, maka kerja kerasnya wajib! Mana boleh give up. Just hold onto believe in Allah, girls!

Ya, kuncinya hanya sabar.
Saya pernah tertanya, bagaimana muslim di Syria boleh bersabar untuk jangka masa yang selama ini. Dan saya sedar bahawa sekiranya mereka tidak mampu bersabar, nescaya bumi Syria itu akan terus dicengkam dengan lebih dahsyat lagi sebaik sahaja Bashar Al-Assad kembali berkuasa sepenuhnya. Dan saya juga akhirnya sedar bahawa, jihad dan kesabaran saya di sini ialah dalam membina peribadi manusia-manusia di sekeliling dan juga peribadi diri sendiri; dan sesungguhnya akibat daripada ketidak-sabaran itu bahkan lebih besar lagi daripada bersabar itu sendiri.

Untuk itu, walaupun anda seorang perempuan, hati kena kuat! Kerja kita sememangnya besar dan dahsyat. Kita perlu bertahan. Kalau sekarang tugasnya mendidik generasi, esoknya mungkin kita akan perlu berhadapan dengan cabaran-cabaran yang lebih besar. Di luar sana ada manusia yang tidak percayakan Tuhan. Di sana ada manusia yang sanggup mempersenda agama. Untuk hadapi semua ini perlukan hati yang teguh, unshakable kata orang. Dan kita yakin bahawa keteguhan seseorang dalam mendidik itu akan berbayar dengan keberhasilan generasi asuhannya, insyaAllah.

-Lihat seorang Musa, yang Allah pilihkan Asiah berhati tabah untuk memeliharanya sehingga dewasa. Lihat contoh Isa a.s, yang lahir dari kandungan Maryam, seorang wanita yang kental lagi kuat. Lihat Fatimah r.a, yang merupakan hasil asuhan Khadijah r.a. Beliau merupakan seorang yang kuat hati - telapak tangannya mengeras kerana kerja keras padahal beliau merupakan seorang puteri (kpd Rasulullah s.a.w)!

Allahu.
Bantu kami atasi segala cabaran.

*Saya anggap ini tempoh penyesuaian diri dan 'muayasyah' lebih mendalam dengan setiap adik-beradik. semoga Allah ampunkan semua kelalaian dan kesalahan sepanjang proses ini dan seterusnya. Don't worry mah, you will grow up and everything will pay off. After all, adik-adik saya memang tanggungjawab saya lah sebenarnya. Tukarlah 1000 tahun pun, mereka tetap adik-beradik. Merekalah kebahagiaan dunia dan akhirat, because siblings are Allah's gift from heaven :) let's try harder!

cetusan, random thoughts


Cetusan #1
Our problem today is not the problem of quantity. Berbanding bangsa-bangsa lain yang workaholic dan melihat ramainya anak-anak sebagai beban, dunia Islam tidak pernah berhenti dari menjadi penyumbang populasi yang stabil di seluruh dunia. Kini dengan jumlah lebih kurang 1.6 bilion muslim seluruhnya, agak tidak masuk akal bagaimana kita boleh dipermainkan sesuka hati oleh para musuh Islam. Seharusnya mereka takut dengan bilangan kita bukan? Sewajarnya mereka menjauhkan tangan dari cuma 'menyentuh' atau mess up dengan mana-mana muslim bukan? Tapi  hakikat yang tak pernah berubah dari dulu hingga sekarang tetap sama, yakni Islam sentiasa naik dengan kualiti, bukan dengan kuantiti.


Cetusan #2
Daripada Abu Hurairah Abd al-Rahman ibn Sakhar radhiyallaahu ‘anhu, beliau berkata, aku mendengar Rasulullah bersabda, “Apa yang aku larang kamu daripadanya, hendaklah engkau jauhkan diri daripadanya. Apa yang aku perintahkan kamu terhadapnya, maka hendaklah kamu lakukan ia dengan sepenuh kemampuan kamu. Sesungguhnya umat yang terdahulu daripada kamu, mereka menjadi binasa disebabkan oleh banyak persoalan mereka, serta khilaf perselisihan terhadap Nabi-nabi mereka” [Hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim]

Kata k.wf lewat whatsapp:
"Ma'thurat tu cm lindungi kita utk separuh hari yg pnjang. Dr perkara2 yg besar kan. Dr fitnah, hutang, kesedihan, ditetapkan iman.. N macam2 lg. Doa harian pelengkap aktiviti kita. Dahsyatkan tatatertib yg diajar oleh Islam.. teliti! Kalau pernah buka Hisnul Muslim, doa berkaitan hujan je ada 6. Dari nampak hujan, masa hujan, lepas hujan, ribut.."

Kata Hudarshad pula:
Al-Taubah ayat 59 "Bagi Sesiapa yg redha dgn apa yg diberikan kpdya nescaya mrk berkata cukuplah Allah dan Rasul utk kami" Syukur kita ada Tuhan. Kita ada pegangan. Kita ada tokoh ikutan. Kita ada agama yang boleh bimbing kita, dari celik mata hingga pejam kembali. Hidup kita patut tak sukar. Complete model Rasulullah tunjuk.
1-Tinggal lagi, diri sendiri. Bila mau revolusi?
2-An ummah is made out from each and every single soul. Bayangkan kalau tiap satu antara mereka - seluruh hidupnya terpandu dari segenap aspek. sangat cantik kalau semua orang mengamalkan deen ini seluruhnya. And then we shall not have to rant on qualities again!

Erti Ramadhan


Terinspirasi dari kata-kata dari fb APG yang berikut:


Imanan wahtisaaban. Demikianlah sepatutnya puasa kita terdefinisi. Keduanya datang dari hadith Nabi s.a.w yang berikut, "Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan (dalam keadaan) imanan [penuh keimanan] wahtisaaban [berkira-kira], diampunkan baginya dosa-dosanya yang lalu"

Secara ringkasnya ihtisaaban bermaksud: mengharapkan redha Allah, dan berkira-kira. Atau menghitung-hitung (amal perbuatannya). Sentiasa merasa tidak cukup. Sentiasa cuba menambahkan amal dan mencari ruang untuk beramal. Sentiasa takut puasanya tidak diterima, atau bertambah dosanya. Sentiasa mohon ampun atas kelalaian. Sentiasa berhati-hati dan cuba memperbaiki segala amal.

Tanpa iman dan ihtisab ini, dikhuatiri kita akan gagal meraih keampunan Allah untuk seluruh dosa, terlepas chance, hanya dapat makanan dan minuman berbuka sepanjang 30 hari tanpa kelebihan-kelebihan lain dan lebih malang, jika terpaksa menunggu sehingga 1 tahun lagi untuk mendapat second chance seemas ini (which, belum tentu akan dapat t.t). Sebab itu kita lihat attitude para sahabat dan salafus soleh dalam menyambut Ramadhan sangat amazing. Mereka teramat sangat mengharap-harap akan bertemu Ramadhan, hingga 6 bulan sebelumnya sudah sibuk berdoa minta diperkenan. Tidak cukup dengan itu, 6 bulan selepas Ramadhan mereka masih istiqamah berdoa meminta segala amal diterima. Hal ini kerana, mereka tahu besarnya kesia-siaan kiranya 30 hari yang berlalu itu tiada nilaiannya di sisi Allah. Ini juga menunjukkan bahawa ruh Ramadhan itu sudah sebati dan sangat membekas dalam jiwa mereka.

gambar sekadar hiasan


Semalam sempat tgk Kapsul Ramadhan IKRAM terbitan tahun lepas. Lebih kurang begini perbualan pasangan du'at tersebut (tak exact, taip jeez yg igt shj) :
Akh Ammar: Ramadhan kali ni ada umpph tak?
K.Anfaal: Umpph tu macam mana?
Akh Ammar: Maksudnya ada perubahan menjadi lebih baik tak?

Ya. Mudah-mudahan Ramadhan kali ini melonjakkan kita dalam arena dakwah dan tarbiah ini. Aslih nafsak wad'u ghairak! Dan Ramadhan ialah medium penyucian serta peningkatan spiritual yang paling umph! bittaufiq wannajah - Doakan ikhwah akhawat lain selain diri sendiri juga ya!

*Kesimpulan: Perhatikanlah amal-amal kita. Mana yang kurang untuk ditampung. Mana yang perlu dikekalkan dan dilonjakkan lagi. Moga Allah bersama kita dan keazaman-keazaman kita*

Tuesday, 9 July 2013

Malam Ramadhan Pertama di Malaysia, Alhamdulillah


Alhamdulillah, Ramadhan tiba lagi. Syukur ya Allah.
Sepanjang 720 jam di dalam bulan ini, setiap detiknya berharga.
Moga direzekikan amal-amal soleh dalam occasion yg sgt rare ini.
Igt, sgt berbaloi mujahadah kuat sikit sebab Ramadhan hanya sekali setahun.
Bukan mudah untuk mendapatnya. Bak kata k.wf, "Sleep less, Pray more"

Suka diumpamakan begini;
Mendapat Ramadhan is only half the gift.
To complete the gift & the beauty, we have to strive for the rest of this month insyaAllah.
Moga permulaan dan penghujung yang baik, dan moga perjuangan kita berhasil mendapat keampunan dari seluruh dosa terkumpul dalam hidup kita. Ameen.


Masanya membuktikan kesyukuran.


*Baru tadi rasa malas & cakap: "astaghfirullah, astaghfirullah, astaghfirullah. semoga fatimah tak malas, semoga fatimah tak malas, semoga fatimah tak malas!" -Don't think too much. Remember the ajr & just do it! moga permulaan utk mujahadah2 yg lebih hebat. Ameen. Berusaha ya!!

Sunday, 7 July 2013

raba'ah: 35 syahid sudah

Berita dari Syu,

Salam akhawat. doa doa dan doa. so far dah 35 syahid di Raba'ah. 
Allahu. skrg ni dorg main tembak je pro morsi

Di saat-saat begini, terasa mcm bebanan menggunung. Seluruh ummah memerlukan. Yang di Syria memanggil-manggil. Luka di Palestin belum terhenti. Kini Mesir teruji. Yang sakit miskin dan kelaparan di merata tempat lagi, siapa juga yang mahu rawat?

Ya Allah. lemahnya kami.

*Semalam walimah Nusaibah di Dewan Jubli Perak Shah Alam, kebetulan Sheikh Hamid sampai lebih kurang pada masa yang sama dengan kami. Tertanya-tanya bila melihat wajah sheikh yang sangat tenang dan sentiasa senyum pada semua, memulakan memberi salam dan menghulur tangan pada ikhwah-ikhwah yang ditemui. Pada saat-saat genting begini? Ya. Ummah kita juga tetap memerlukan senyuman.

*Al-Fatihah untuk para syuhada' yang tak sempat kita kenal dan tak pernah kita temui. mudah-mudahan dapat dikumpulkan bersama di syurga tertinggi T_T

tip hadapi ramadhan


# tanamkan ini:
-tak dapat makan bkn masalah. jgn fokus pd kelaparan. fokus pd ganjaran.
-lebih besar kepenatan, lebih besar pahala.
-ramadhan ialah tentang sabar. moga kita berjaya mendidik sabar.
-trashkan semua negativity dari segi pemikiran & perlakuan.
bittaufiq wannajah! moga markah-markah yg tertinggi. Ameen

iman down, tak nak cakaplah...


Pernah tak lalui satu masa, yang mana kita kena sampaikan bahan dalam usrah, tapi hati kita kering? Atau kena sampaikan taujih, tapi kita rasa tak layak sebab sebenarnya saat itu, iman kita tengah 'down'? Atau seorang kawan meminta nasihat, tapi kita rasa kitalah yang paling memerlukan nasihat pada saat itu? Bila mana ada yang inginkan motivasi, harus terus memberi, walau sebenarnya semangat sedang melemah.



Memang sukar, lebih-lebih lagi bila teringat penangan ayat ke-2 surah Al-Saff.
Pekat. Pedih. Membunuh.

Tapi kadang langkahan itu harus digagahkan jua. Kerana menunaikan hajat saudara muslim yang memerlukan taujih itu yakin ada berkatnya. Kerana terus menyampaikan dalam usrah itu satu amanah. Kerana sebenarnya yang kita ketuk ketuk semasa memberi nasihat itu ialah diri kita sendiri! Dalam erti kata lain, kadang bila kita berhenti beraktivisme/memberi taujih hanya kerana merasa down/sedang dalam kegelapan, diamnya kita menyebabkan kerja dakwah kepada lingkungan kita terhenti, kita hilang semangat dan semakin jauh ditelan permasalahan yang terpendam serta tidak dibicara atau dibincangkan. Malah kemungkinan kita akan terus musnah sendiri. makan dalam. Oleh itu, bercakap tentang permasalahan kita secara tidak langsung lewat penyampaian/nasihat kepada orang lain itu mengelakkan kita dari larut/melalui masa 'kegelapan' tanpa ketukan/tersedar bahawa kita sememangnya sedang bermasalah!



Lain halnya bila kita paksakan diri keluar dan berjumpa, berbicara dengan akhawat yang meminta. Malah seringkali terjadi, pabila bercakap itu, akhirnya kita sedar bahawa yang sebenar-benarnya kita maksudkan dalam kebanyakan kata-kata itu ialah diri sendiri. Diri kitalah yang tertuju, yang termuhasabah, yang mati 'terbunuh' oleh senapang sendiri yang dibidik tepat pada hati. Dan kadang selepas tamat sesi berbicara, timbul semangat untuk memperbaiki keadaan. 

It felt like we are merely addressing ourselves, discussing with ourselves and trying to figure the way out with the help of others.

Jua sebenarnya kebersamaan dengan orang-orang yang bersih hatinya, yang membuka sepenuh jiwa raga untuk mendapatkan nasihat berkenaan deen ini apa adanya punya tempias tersendiri pada diri kita yang hina-dina. Allah memberkati seluruh isi majlis yang duduk-duduk dalam rangka cuba mengingat Allah, bukan?

Ya. Tidaklah saya nafikan bahawa situasi di atas ini sepatutnya tidak berlaku - Sang da'ie cuba menyampaikan mesej kebaikan/menasihati sang mad'u, sedang dia tahu: cawan yang kosong tak mungkin memberi pada yang lain. 

kalau cawanku kosong, akulah yang patut meminta. kan?

Tapi saya percaya bahawa bila deen ini menyeru kita agar menunaikan hak saudaranya (dlm kes ini: hak dinasihati apabila dia meminta nasihat). Seakan ia ingin memberitahu kita para du'at bahawa: walau apa pun keadaan kita (walaupun seluruh diri-diri du'at itu dalam keadaan hilang semangat/down), amalan amar ma'ruf nahi munkar - paling kurang - menerusi nasihat-nasihat yang baik itu mesti tetap berlaku! Bukankah kata Al-Rasul, "Al-deen itu ialah nasihat"? Dan untuk selamat, ummah kita tidak boleh sekali-kali keluar dari lingkungan ini. Biar walau dalam keburukan, diri-diri kita masih sudi saling menitip nasihat buat satu sama lain. Kita semua tak lepas dari kekurangan, kesilapan. tapi hakikat seorang saudara, memberi dan menerima dari saudaranya pada saya satu rahmat.

Gagahkan hatimu hai da'ie. Engkau tahu bahawa walaupun engkau sedang melemah, masih ada harapan yang ummah kalungkan, yang mesti cuba dipenuhi. Sebab itu engkau mesti bangkit selalu, dan berdiri. Ingatlah besarnya tanggungan ini, maka perbaikilah kesalahan dan kelemahanmu dengan amal-amal yang akan kembali mendekatkan diri kepada Allah.

p/s: Wajib perbaiki diri!

Disclaimer: Post ini saya tulis bukan secara muktamad. Ertinya, saya sebenarnya cuba mendapatkan pandangan lain dan berbincang berkenaan isu ini, memandangkan secara hakikatnya ia banyak berlaku di sekeliling kita, sesama kita. Sedang kita tahu bahawa ruh sebenarnya bagi da'ie ialah, aslih nafsak wad'u ghairak - islah diri anda, dan serulah yang lain. mari kita saling menasihat.

Ramadhan is Coming. Be happy ^_^


Petikan khutbah Ust Nouman Ali Khan;


Dalam ayat di atas, Allah sebut tentang puasa, kemudian Allah tegaskan bahawa Dia inginkan kemudahan bagi kita. Apa kaitannya?

"He doesn't enjoy putting you through pain. He doesn't want difficulty for you."
"Allah makes specialty for you in this month."
"Allah puts us through a little bit of difficulty, in return of enjoying closeness to Him"
"These small difficulties will prepare us to go through this life, so that we don't have to face real hardship of the akhirah. we will have ease on judgement day, cuz our sins have been forgiven."

Nampak tak betapa rahmatnya Allah?

I am sure Allah swt is happy to see His servants' running towards Him with happiness that beams from their faces. Are we this much happy and excited? :)


this is going to be a special month for us.
so make it special for ourselves & our family.
inshallah!

Saturday, 6 July 2013

...

how hard is it when you have to
walk away from all of yesterday's memories
when life starts for some
and leave, as you stumble alone
when you try to look okay
but inside you feel half-empty
when you have to stop certain songs from playing
just because it reminds you of what you've lost

and this is when you have to understand that
for good to happen
sacrifices are necessary

let the tears flow but
overcome your sorrow

let it be gone.
wind, release me. unchain what's in my heart.

*emotion is my weak part.
and actually it shouldn't be this way.
grow up, mah!

sajak: umpama bintang jauh (syurga)



syurga
umpama bintang jauh
diperkata saban hari
disebut-sebut
diungkap dalam madah
doa dan sujud
dirindu


syurga
umpama bintang jauh
diintai-intai
dirisik
diusaha
ditebus dengan jiwa
direbut dengan segala


syurga
umpama bintang jauh

suatu hari
mendekat jua.

ameen.

~*~*~
-Inspirasi dari kata-kata murabbi dalam kereta tadi:
"akak selalu sebut pasal syurga. tapi takut sangat kalau tak dapat masuk syurga. takut dan malu"
-do we have reasons not to miss jannah? I pray that jiwa-jiwa kita yang merindu, suatu hari kan menggapainya jua.


siang dan malam - keduanya ada keindahan dan rahsia tersendiri.

Friday, 5 July 2013

bz tahap apa 2?

#more on being buzy.

it is just this: that wrong priorities are fatal,
and must be put right



of breaking the sunnah for nafs



and of forgetting what is important


if out of the 24 hours a day that we have, and not a single second our heart and thoughts gets dedicated to the ummah that aches so badly, then imagine just how self-centered we are. Sedangkan Al-Rasul s.a.w. dan sahabat, seluruh hidup mereka untuk Islam dan untuk ummah. If we don't care, who does?

maka ingatlah dalam sela-sela kesibukan, rancanglah masa-masa untuk berbincang tentang masa depan, untuk berimpian besar, untuk menghulurkan tangan, untuk berdoa, untuk berharap dan untuk memperkasa tindakan.

Robbuna ma'ana.

Thursday, 4 July 2013

bz tahap apa?

Pernah jumpa org yg sgt, sgt super bz tapi pretend not to be that so bz? especially when u need them. nice ya'ni..

"Akak tak bz. korang je yg bz" katanya.
sentap.

Seorang yang anda boleh hubungi bila-bila masa.
Yang sibuk tapi bila menyambut anda, dengan warmth dan keceriaan.

"Assalamualaikum akak"
"waalaikumsalam. ye Imah..ada apa?"
"hehe... takde saje je"

Dan anda pun memanjang2kan perbualan. tapi dia bersabar dan melayan, mendengar tiap yang anda ingin katakan. sampai anda puas, dan rasa tak mahu cakap dah. rasa cukup.

-Imagining mcm mana Rasulullah bergaul dgn sahabatnya, hingga tiap satu rasa special & rasa bahawa tumpuan Rasulullah 100% padanya.

-Terima kasih kpd semua yg membuatku rasa special. may Allah bless!

***
Note: Tersentak dengan post ini, dan nasihat seorang kakak: "Allah jadikan manusia multi-tasking. Macam mana albanna cuma tidur di sela-sela masa. Balik rumah makan bersama keluarga. Catat semua keputusan anak, catat semua ubat yg anak dia ambil. Rahsianya satu je imah.. Jaga hubungan dgn Allah. Jadikan solat waktu-waktu premier. Poisikan diri di mata Allah. Allah tak minta banyak.. Cuma yakin dan beri pengharapan sepenuh hati jee" [June 21, 2013. 6.52pm]

Sememangnya semua yang kulihat ialah kualiti, tak pernah kuantiti.
Moga diberi kekuatan oleh Allah untuk laksanakan segala amanah dalam kehidupan dunia yg serba singkat ini. Ameen!

Tuesday, 2 July 2013

Rant on recent temperament

Due to my personality, choices I have are only limited to those few paths that I am willing to take/'risk'.

Depression. This is exactly what syaitan wants from us. When you can't offer even the simplest thing like smiling to the face of your sisters, what more is there?

Lately I found myself relating to many posts like these (sorry, ni bukan tumuhat) ;





You must have the health, the overflowing energy to share with others.
To be able to give more for this dakwah.
And you know that fatigue effects your mood & concentration so badly.

Positive thoughts attract.
Sometimes, the simplest solution solve the most complicated problems.

Wish to experience more of the like of yesterday's iftar & mtg SAMPEL.
I want my presence to be solutions to problems, not another problem added.

Monday, 1 July 2013

Kacau je murabbi tu! :)

Saya percaya hubungan murabbi dengan mutarabbi ialah satu hubungan komunikasi dua hala. Tidak boleh murabbi sahaja yang sibuk mengejar anak usrah, atau anak usrah sahaja yang terkebil-kebil mencari murabbinya saban masa.

Kadang kita dengar, mutarabbi mengadu tidak cukup perhatian dan kasih sayang dari murabbi. Kadang sang murabbi bukan hanya bawa usrah kita, malah juga beberapa usrah lain ditambah pula dengan banyak tanggungjawab dakwah dan duniawi yang lain yang mesti dipenuhi. Maka dalam hal ini, kita perlu ingat bahawa murabbi itu juga manusia. Kerjanya bukan hanya mengejar kita dan mengambil tahu tentang kita semata-mata. Sebaliknya, amat ramai lagi yang memerlukan sentuhan dan juga perhatiannya. Ada masanya pula, dia perlukan ruang untuk dirinya juga. Pada waktu-waktu seperti ini, mungkin kita boleh ringankan tugasnya dengan meng-update sendiri apa yang berlaku pada kita yg penting untuk diketahui murabbi tanpa perlu dia sendiri bertanya.

Satu perkara yang saya dpt sepanjang bertukar beberapa orang naqibah sudah ini, ialah kepentingan memainkan peranan pro-aktif dalam memastikan pentarbiyahan diri sendiri itu berlaku. Jangan hanya harap murabbi datang mencari, tapi kalau dia tidak sempat, kita sendirilah yang cari murabbi. Bukankah yang menadah itu seharusnya mencari sumber yang ingin ditadahnya?

Saya amat percaya pada satu perkara, bahawa lebih banyak kita 'menempel' dengan murabbi kita, lebih banyak perkara kita akan dapat belajar darinya. Kita sedar bahawa kefahaman kita belum cukup, kadang masih perlukan banyak bimbingan dalam amal-amal dakwah. Justeru, mengapa tidak kita 'menuntut'nya dari murabbi kita? Pergi menyibuk selalu dengannya. Ajak makan, ajak sembang, tidur di biliknya. Bila kita contact murabbi selalu, itu satu petanda kita memberitahu secara tidak rasmi bahawa kita masih perlukan bimbingan darinya.

Alhamdulillah, pengalaman selalu menyibuk mencari murabbi sendiri, ternyata membuka gudang ilmu dan kefahaman yang luas. Pernah beberapa kali selepas berborak saya bertanya kepada bekas murabbi "Kenapa akak tak pernah bagitahu pun ana benda ni?" terutama bila menyedari betapa bermaknanya teori dakwah yang baru disebutnya. Tapi akhirnya sendiri sedar yang banyak sangat perkara yang murabbi kita fikirkan, kadang dia sendiri terlupa untuk mention perkara tersebut sehinggalah topik perbincangan kita menyentuh tentangnya.

Sebenarnya di sini saya cuma ingin tekankan tentang kepentingan memastikan diri ditarbiyah. Bukan hanya tunggu murabbi datang, tadah, dan komplen bila tak cukup. Saya ingin kita sama-sama faham bahawa kita tak boleh salahkan murabbi semata bila tak cukup perhatian, kalau kita sendiri pun tidak berusaha mendapatkan perhatian dan bantuannya. Walaupun memanglah sudah tanggungjawab seorang murabbi itu mencari kita, tetapi kita perlulah berusaha juga untuk membantu beliau menunaikan tanggungjawab tersebut.

Sebenarnya post ini sudah lama ingin dikarang, cuma idea sahaja yang tak keluar. Tapi tadi selepas menelefon bekas murabbi (yang jauh di mata dekat di hati), dan terpukul dengan beberapa pesanannya, barulah terfikir semula kepentingan post ini dikeluarkan. Alhamdulillah murabbi saya amat faham dengan diri saya, dan apa yang saya perlukan. Tadi beliau bercakap tentang facebook.

"Biar bila kita mati, orang baca faecbook kita dan terkesan dengan tazkirah-tazkirah yang kita tulis" -Menyebabkan saya kembali muhasabah content wall saya.
 "Memanglah kadang kita suka layan perasaan dan luahkan pada page kita. Tapi kita kena sesuaikan diri kita dengan audien yang ada dalam profile kita. Kita sendiri tahu siapa yang kita approve. Kalau ada antaranya ikhwah, jaga kata-kata supaya ia tak menyebabkan mereka terdetik apa-apa tentang diri kita. Kita tak mahu jadi fitnah atau bertakhta di hati mana-mana ikhwah. Amat menyedihkan kalau seseorang ikhwah tu dihinggap penyakit hati, melemah dalam gerak kerja dakwahnya. Bila diperiksa, rupanya disebabkan seorang ukht dan ukht tu ialah kita. Sedih tak?"

Jazakillah kak, atas nasihatnya. Secara peribadi, saya sendiri memang akan merespon semua 'kacauan' akhawat samada dalam wall atau di mana-mana. Ini kerana saya pernah beranggapan bahawa merespon itu 'courtesy' dan tidak merespon iu 'rude'. Dan saya sendiri suka mengacau akhawat dalam bentuk post mahupun comment. Terkadang memang tak sedar bahawa gurauan-gurauan kita sedikit terlebih di situ.Astaghfirullah. Moga diampunkan Allah.

Lihat kepentingan teguran dari murabbi, yang mengenal sendiri peribadi kita, dan mengetahui keperluan kita. Alhamdulillah atas nikmat ini. Ya Rabb, berkati murabbiyatku selalu!

Sunday, 30 June 2013

relax, rehat

Kalau duduk di kerusi, sangat suka menyandar ke belakang. Bila dapat bersandar rasa relaxed, tak mahu stress2. Bersandar itu pun satu nikmat rupanya. Terima kasih Allah!


Lately, kena belajar untuk tak rasa terlalu relaxed lagi.
Kena belajar untuk undo segala negativity dlm diri.
Kena berlatih hadapi kesukaran utk kadar yg lebih.

Bila fikirkan jannah dan makanan-makanan di dalamnya, berbaloi kiranya korbankan sikit kerehatan. Sebab erti hidup pada mu'min ialah perjuangan. Lagipun bkn lama sangat kita hidup atas dunia. Bertahan sekejap saja ya.. :)

Surah ke-23 ^_^

Btw pagi ni terbaca quote Dr.Tariq Ramadan yang sgt refreshing:
"One must smile to life for life is so sad. One must smile with a smile that dresses the wounds and beautifies life. Smile..."

Tak mahu ditarik nikmat senyum redha.
Usahakanlah.

and no,
I have not forgotten my dreams.
So bismillah... :)

Sunday, 26 May 2013

ceritera kanak-kanak

Beberapa minggu lepas, disebabkan kering idea utk tidurkan adik2 di rumah, bed-time story mrk akhirnya berputar sekitar sejarah zaman pendudukan jepun seperti yg dipelajari masa tingkatan 3. Antaranya, ada mention tentang Leftenan Adnan sikit. Memang lepas dah habis cerita tu, rasa macam.. kenapalah aku cerita pasal zaman jepun pulak? budak-budak ni faham ke benda2 sejarah? mcm no point je.

Petang tadi.
In a completely different scenario - masa tengah makan dgn jund (baca: adik lelaki kecil) dua orang tu, saja nak borak. Spontan tertanya soalan ni: "Uthman bercita-cita nak jadi apa?"

Serentak dua jund tu menjerit: "Uthman nak jadi Leftenan Adnan!"
Tergamam kejap. Berhenti menyuap. Eh. Macam ni ke kesannya?
Padahal aku sendiri pun dah lupa tentang cerita Leftenan Adnan tu.
Besar rupanya kesan cerita2 aku, sampai terbawa-bawa ke dunia nyata.

Aku cakap, "Baik Uthman bercita-cita jadi macam Uthman bin Affan"
To which dia jawab " Macam tu baik jadi (macam) Rasulullah".
Aku diam.

Pengajaran;
-Wajib untuk kita memperkenalkan Nabi s.a.w. kepada ahli keluarga. Biar mereka excited, ternanti-nanti nak tengok dan jumpa baginda secara 'live'.
-Ceritakan kisah hero-hero kita orang mu'min & orang kafir dan biar mereka buat pilihan siapa yg mereka nak contohi. Secara fitrahnya, adik2 ni kalau kita tanya nak ikut siapa, confirm akan jawab: nak jadi macam orang baik.
-Method penceritaan untuk kanak2 ialah satu method penyampaian mesej yg sgt berkesan. Bandingkan kalau kita nasihat, belum tentu mrk nak dgr. Tapi kalau kita nak bercerita, tentu mrk tak akan tolak. Semua orang enjoy mendengar cerita2 apa pun ia. Makes me think, patutlah uslub penceritaan sgt byk dlm Qur'an. Santai, sarat makna dan penuh dgn mesej-mesej kebaikan.

May Allah protect our children.

Saturday, 25 May 2013

exam fever

Time for reflection.
mencari dalil2 yg perlu diingat utk subjek khitob isnin nanti,
terjumpa ayat2 ini dari surah Al-Haqqah (kredit: qurany.net);


-Maka sang hamba yang gembira denga 'result exam'nya itupun akan menunjukkan-nunjukkan kitab amalnya dengan penuh bangga dan wajah berseri-seri tanpa sebarang galau mahupun ketakutan. Boleh bayang tak? Seraya dia pun berkata:"Sesungguhnya aku telah mengetahui dengan yakin bahawa aku akan menghadapi hitungan amalku (pada hari yang ditentukan)"

-Sebijik macam kita dan exam. Bukan kita tak tahu dan tak yakin bahawa exam akan tiba. Tapi kadang kita masih bermain-main. eh.

Moga hari keputusan EXAM keluar di dunia dan di akhirat itu, kita menjadi spt sang hamba yang satu ini. Ameen.

Friday, 24 May 2013

Ringkas BM

Baru-baru ini daurah BM; kesimpulan yg saya bawa pulang ialah - Bagi memastikan baitul muslim benar2 menjadi batu binaan yg kuat dan memperteguhkan deen ini dengannya, tak boleh tidak perlu melangkah ke sana dengan persediaan yg rapi. kefahaman yg jelas dan betul. serta niat yg ikhlas krn Allah. Tak cukup hanya bersandar dalil bahawa Allah akan memberi rezeki bagi yg bernikah. Usaha manusia juga perlu dalam menghadirkan rezeki itu. Dalam erti kata lain, perancangan dari segi kerjaya, persediaan ke arahnya dan mind-set perlu seiring. Berkahwin bukan semudah disangka. Dengan berkeluarga, datang jua tanggungjawab yang sangat besar. 'jangan main-main dengan anak orang'.

Saya bukan nak tekankan tentang daurah BM itu, tp 1 mesej besar yang saya dpt darinya ialah: "Don't use religion to blackmail others"- siapa yang faham, akan faham maksud saya.

Moga-moga setiap baitul muslim yang terbina akan meghadirkan sakinah (ketenangan + ketenteraman), mawaddah (kasih sayang) dan rahmah. Memperkukuh, bukan melemahkan. Ameen.

Monday, 20 May 2013

Fikir-fikir Postgrad

No. For sure I'm not going to Turkey at the nearest time being. I heard that its Graduate programme begins in September 2013, and the application is already closed on March 31st, 2013 (yay, dah lepas :)


However, I am considering to apply for the next year's term. My Turkish lecturer goes to Turkey today, and will be back after a week or so. Then I will have plenty of time to think and discuss more about my higher educational route, esp after final exam is over.

The things that hit my head hard - before I should actually choose where to study - are:

1. Whether I should choose another course instead of what I'm currently studying in my major degree. History sounds great, political science too. I wish to study something that I could be very good in, and that which has the greatest impact I could ever give, for this ummah. Which one, ah? Masih boleh difikirkan dan di-figure out insyaAllah.



2. Whether I should pursue life as an academician. Taking MA, then Ph.D, and later on becoming a lecturer sounds like a very straight-forward, lame old road. And that is so me :) Nothing wrong with it at all anyway, but I really need to think whether being an academician in such and such field, could give a great impact for the ummah. I mean, sometimes choosing this route makes you so academics that you feel so really good about it but others can't understand you, nor can they connect to your thinking. Sometimes there are just too many theories. You write this and that articles, but they do not benefit others except those of the same field and specialization.


I'm not sure. Right now there's just too many uncertainty. I might go for a more drastic plan and that is to not pursue with MA at all and suddenly choose a very different career route?

Allahu musta'an,
and in the midst of all these chaotic thoughts, I do believe in one thing:
(ومن يتق الله يجعل له مخرحا) Get taqwa first, other things will follow.

I pray that all of us will get clearer vision of what we wish to do in this short life, and that we may always make the best decisions for this ummah, under His guidance. Ameen.

ke mana selepas segenggam ijazah?

Bismillah.



Memikirkan masa depan, tidak mampu tidur.
Akhirnya kucoretkan ini. Buat pertimbang hati.

Mac-April 2013
Berfikir-fikir untuk menyambung pengajian peringkat master di Turki. Akhirnya pelan tersebut di-eliminate/dilupakan terus daripada perancangan. Antara sebab, kawan di Turki sendiri pernah bagitahu yang di universiti sana ada pelbagai macam lecturer. Kalau yang sekular dan tak suka kita, buat la macam mana pun, excel lah dalam subjek itu tapi tetap dia tak akan bagi muka. Kira macam dia sendiri tidak galakkan belajar di sana, tambahan katanya ilahiyat/pengajian agama di Turki tidak strong seperti di tempat lain, elok lagi ambil di UIA; aha!

Pernah juga dengar dari seorang kawan yang situasi di Turki dari segi politik, tidak menjamin muslimah yang belajar di sana. Ertinya, andai kata berlaku pertukaran kerajaan dan sistem sekular kembali menguasai universiti-universiti, bimbang pemakaian hijab di-ban/dilarang semula daripada institusi-institusi pengajian di sana (na'uzubillah). Tapi bila difikirkan kali kedua, semua ini hanyalah persepsi dan kebarang-kalian yang boleh jadi salah dan boleh jadi betul.

Dari sudut pandang peribadi pula, saya risaukan masalah bahasa. Jika bahasa Turki menjadi salah satu syarat excellence, maka perlu ambil masa pula untuk kuasai bahasa tersebut, dan boleh jadi Bahasa Arab akan semakin jarang diasah/digunakan walhal ia merupakan bahasa asas untuk menguasai bidang Al-Qur'an dan Al-Sunnah. Selain itu, kalau mengikut logika, aliran agama yang terbaik diambil pastilah yang di Timur Tengah itu, dan bukannya di Turki? eh.

Isnin, 20 Mei 2013.
Turki mula dipertimbangkan semula secara serius. Sampai-sampai saja di UIA hari ini, kaki terus melangkah ke pejabat salah seorang lecturer Turki yang pernah berjasa mengajar subjek Orientalism in Hadith. Walaupun akal masih berkira-kira samada mahu teruskan agenda spontan itu ataupun tidak, tahu-tahu saja sudah sampai di pejabat dan menunggu giliran. Bila berjumpa dengan sir dan bertanya pandangan, terus beliau jawab "I support this". Hampir terdiam melihat optimism seperti itu. Kalau ingin dikongsi, antara perkara yang sempat 'di-brief' oleh sir tadi:

-Experience and new language will make you rich.
-You may become expert, and the Turkish people will need you in Malaysia. You can bridge between these two, in term of knowledge exchange and etc.
-Researches are very strong in Turkey, and there are many publications/books/articles which are not available except in Turkish language. Mastering Turkish language
-Don't worry about the time consumed for studying Turkish language. It will not be extravagant. It is a necessity for you to go up another level. It's what you will need for your research.
-Turkey has an Ottoman root.
-Don't choose places out of Istanbul. It is the center of cultural activities.
-If you are given the choice, choose Marmara university. Next choice could be Istanbul University. There we have so many types of lecturers and academicians; some are progressive Muslims and etc. But I also have many friends and relatives there.



Sebelum ini, pernah terfikirkan Mesir/Jordan. Tapi Jordan sangat mahal. Dan advantage Turki yang paling menonjol ialah biasiswa untuk para pelajar dari luar yang dibiayai sepenuhnya dan dengan sangat murah hati oleh Republic of Turkey itu sendiri. Cuma, 1 tahun belajar bahasa Turki + 1 tahun untuk academic/research preparation + beberapa tahun untuk ambil subjek-subjek requirement MA jika perlu + beberapa tahun untuk menulis thesis. Phew. Saya memang teringin untuk ke Turki dari dulu, tapi untuk tempoh selama ini, adakah sanggup? O_O' Sebab itu kena cari dulu mana titik yang paling convincing mengatakan bahawa keputusan ini akan memberi manfaat besar kepada diri dan ummah seluruhnya juga.


Saya rasa persoalan ini lebih sukar daripada
menjawab soalan Add Math. Brain-cracking!

Apa pun, tadi dah selesai mohon partial transcript drpd office of deputy dean affairs, KIRKHS.

So Turkey, give it a try?
*Tarik nafas* Sedang berkira-kira akan 1 lagi pertimbangan yang sangat drastik sebenarnya. kalau sempat, barangkali akan dicoret dalam sambungan post akan datang. mohon doa yang terbaik!

-Kesimpulan status Turki setakat ini: masih berkira-kira, cuba ambil pandangan ramai, istisyarah dan istikharah. Sangat berat sebenarnya keputusan ini. Bismillah...

Saturday, 2 March 2013

You Get What You Give

Selalunya, saya mendapat/mendengar taujihat/tazkirah dari 'kakak-kakak' atau golongan yang boleh dikategorikan sebagai senior. Pagi ini, alhamdulillah diberikan kesempatan dan rezeki mendengar taujih daripada usrahmate sendiri.. Peluang tersebut sebenarnya telah memberikan beberapa pengajaran yang berharga dan membuka mata.

Pertamanya, saya sangat kagum dengan ukhti tersebut. Apa yang dia katakan, menyentuh lubuk hati yang dalam. Dia berkongsi tentang bagaimana membawa halaqah/tips-tips yang penting dalam usaha membawa manusia ke jalan Allah.. dengar macam simple je kan, tapi Subhanallah.. perkongsiannya sangat bermanfaat dan praktikal.. Hinggakan sepanjang perjalanan balik ke rumah, saya tertanya-tanya bagaimana ukhti ini boleh mendapat 'insights' yang sedemikian. Ini akhirnya membawa saya mengimbau kembali amal dakwah ukhti ini sepanjang perkenalan saya dengan dia, dan sepanjang kami menjadi usrahmate..

...Semasa saya di ber-matrik UIA di Nilai, saya masih ingat mengenalinya buat pertama kali, lalu terus merasa 'klik' dan selesa. Saya selalu singgah ke biliknya yang di tingkat bawah, sebelum naik ke bilik sendiri. Macam ada magnet di situ. Walaupun kami tak seusrah, dan tak sekerja, tapi saya dapat rasakan, ada sesuatu yang istimewa pada dirinya. Dia kemudian menamatkan pengajian matrik setahun lebih awal dan berpindah ke main campus di Gombak.

Setahun selepas itu, apabila saya menyusul ke Gombak, alhamdulillah direzekikan pula untuk seusrah dengan ukhti ini. Saya melihat dia bekerja di dalam sebuah JK, dan dari situ tidak pernah berhenti-henti lagi. Terus melaju sehingga kini. Saya menyaksikan saat dia jatuh, terluka dan menangis.. Tetapi segala itu hanya menjadikan dia lebih berazam untuk teguh berdiri dan terus memberi.

Sebagai usrahmate, saya mengetahui pengorbanan-pengorbanan yang dia lakukan, dan saya akan menjadi saksi terhadap segala itu. Saya dapat merasai besarnya usaha sang ukhti, cuba menguatkan diri demi memberi qudwah pada adik-adik dan orang sekeliling - Bertahan dan, bermati-matian. Saya tahu dan saya saksikan bila mana adik-adik dan usrahmates sendiri merasa kuat dengan kekuatannya, sedangkan Allah tahu betapa lemah hatinya pada ketika dia menyalurkan seluruh tenaga dan semangatnya yang masih berbaki kepada orang-orang yang berharap. Dan di saat ramai memberi jutaan alasan masing-masing, dia masih ada menawarkan bantuan, walaupun dialah orang yang paling layak untuk memberi keuzuran. Melihat dia, saya selalu rasakan - everything is possible, dan boleh diusahakan.

Kini mengenangkan segala yang telah ukhti ini lalui.. Dengan segala pengorbanannya. Dengan banyaknya program-program yang telah dia lalui - semua inilah sebenarnya yang menyebabkan dia seperti apa yang kita lihat sekarang. Yang membantu dia bertahan. Yang memberikannya kelebihan dari sudut pengalaman, kematangan dan kemampuan memberi lebih lagi kepada orang-orang sekeliling, berbanding yang lain. Dia nafi'un linafsiha wa lighairiha - bermanfaat kepada diri sendiri dan orang lain.

Ini membawa saya kepada kesimpulan yang kedua; Tak sama orang yang berjuang, dengan yang bermain-main. Tak sama orang yang berusaha menghadiri semua wasilah tarbiyah, dengan yang meninggalkannya. Tak sama orang yang berusaha membawa halaqah, dengan yang tidak. Tak sama orang-orang yang bermusafir, dengan yang menetap. Tak sama orang-orang yang bermukhayyam, dengan yang tinggal. Tak sama orang-orang yang berkorban, dengan yang langsung tak kehilangan. Tak sama orang-orang yang berjihad, dengan yang bersenang-lenang. Juga tak sama ukhti itu, dengan orang-orang lainnya - semuanya mendapat sesuatu, berdasarkan kadar apa mereka usahakan.

Dalam aspek usaha ini, tak ada siapa akan memaksa. Semua orang mendapat modal yang sama, dan peluang beramal yang sama. Semua orang juga mendapat tawaran perniagaan dari Allah. Pilihannya terpulanglah kepada diri masing-masing. Tetapi lebih banyak yang sanggup kita berikan untuk sesebuah pelaburan, maka lebih dahsyatlah pulangannya.

Akhirnya segala kerja-kerja yang kita buat ini,
manfaatnya akan kembali kepada kita jua - insyaAllah kita bakal merasa paling lega, pada hari yang paling kusut untuk sekalian semesta. Dan pada hari itu juga.. kita tidak akan menyalahkan siapa-siapa.

We are what we choose to be.
Dan saya, bercita-cita untuk menjadi seperti ukhti itu.
To grow strong for this ummah, and to stop crying =D

::: ~ *~ * ~ * ~ *~ :::
Dear ukht, you are a legend.
One of the strongest people I've ever known.
May Allah protect you now and always & may you continue to be inspiration to others.

Friday, 22 February 2013

Tahun Akhir


Bila dah masuk 4th year (esp 4th yr 2nd sem ni), macam2 perubahan berlaku.

Pertamanya, rasa risau yang tak berkesudahan. Sebab sekian ramai teman seperjuangan dan seperjalanan yang qowiy2 sudah grad, dan tak ada lagi di uia. Perlu menjadi 'senior', yang boleh memastikan kesinambungan jalan ini berterusan, dan legasi yang 'kakak2' lain tinggalkan, tidak berakhir di sini. Moga2 mampu beri yang terbaik, dengan izin Allah. Doakan.



Keduanya, pastilah rasa lebih tua. Dalam kelas, semua orang panggil 'kak'. Jadi, kakak kena lah lebih ilmu dan lebih mujahadahnya - Moga menjadi motivasi untuk diri. p/s: Dan tidak. Saya tak berasa rugi berlama-lamaan di UIA. Sebab menuntut ilmu + pengalaman DnT, pada saya that is more than osem :)

Ketiganya, rasa lebih relax. Mungkin disebabkan latihan 'intensif' berprogram selama bertahun-tahun sblm ini. Akhirnya alhamdulillah, pd semester terakhir ini sedikit-sebanyak saya mampu untuk menghidupkan rasa tak risau/stres dlm menganjurkan program. Kalau dulu, benda2 kecil spt borang feedback, dulang dll hal teknikal saja sudah mampu buat diri risau dan hilang selera makan. Kini rasanya kebanyakan benda sudah mampu di-handle dgn baik, alhamdulillah. Itulah kelebihan tarbiah. Mengajar anda melakukan sesuatu yang anda tak tahu langsung sebelumnya, sehingga menjadi seakan biasa :) ditambah pula dgn pahala2 besar. Allah.. siapa yang tak sudi.

Macam-macam perkara nak buat sebelum grad. 
And all that is needed is barakah.
May Allah help make balance of everything in hand & grant His redha.


*2 hari terlantar tanpa benar2 dpt menyumbang ke jalan ini,
"Amende ni mah. Dua hari tak buat apa2. Boring betul
Benarlah. Ingat 5 sebelum 5. Sihat sebelum sakit. 
Marilah. Muhasabah yang lebih likat lagi.

Thursday, 21 February 2013

Muhasabah yang Likat


Mood sudah syahdu dan sedih, membaca nota ini.
Tambah ingin menangis,  bila terlihat gambar ini:

sumber: klik

Dalam hati terfikir.... wahai beratnya azab, yang ditanggung si kecil.
berat lagi 'azab' kelalaian, yang hebat merantai & menyiksa diri-diri ini.



Akhirnya selepas menangis, atas sebab yang pelbagai;
terdengar pula perbualan ini.
Ummi: Esok abang pergi mana?
Abah: Kaunseling. Ada kes murtad.

Tangis terhenti. Sentap.
Engkau di sini menangisi diri.
Ummah sudah separa mati, sedang engkau memerhati.



Akhirnya. Hari ini kita sentiasa dalam tangis. Kerana apa?
Adakah kerana hayat sudah tiada.. Atau kerana, ruhnya tiada harga?
Atau kerana.. Engkau WUJUD, tapi langsung tak terasa.
Engkau ADA. tapi tak mampu berbuat apa-apa.
Kitakah 'engkau' itu?



Dan akhirnya engkau mengerti. Kenapa mereka.....

LAPAR
Source

SEJUK
Source



SENDIRIAN
Source




Tapi tetap
BERDIRI
Source




Kita pula.
Source



JANGAN Jadi....
Source


Pemusnah HARAPAN ini.


We can do something on this. TRUST me.



"Be the change that you want to see in this world"



cry, little ones


Mengenangkan segala tarbiah, yang dicurah dlm pelbagai bentuk oleh sang murabbiah.

Aku adalah seorang yang lembik, yang sedang dididik menjadi kuat.
Aku adalah besi yang ditempa, agar mengambil bentuk, lantas berguna.

try not to cry little ones.
"Cry here, don't cry there"

Wednesday, 20 February 2013

rumitnya falsafi


Kita suka benda yang simple, benda gelak-gelak, benda main-main.
Terkadang, hatta perkara berkaitan ilmu pun kita boleh anggap boring. Astaghfirullah.

Sangat terasa.
Masuk minggu ke-3 semester baru. Tapi masih kekal de-motivated. Rasa macam sudah hilang passion untuk belajar. Sedangkan ini semester terakhir, peluang terakhir beraksi sebagai pelajar degree. Sudah sekian hari cuba koreksi, what has gone wrong.

Hari ini seharian cuba siapkan kerja rumah untuk 1 subjek yang sangat complicated. Perlu baca sebuah buku dan beberapa artikel untuk siapkannya. Sekerat jalan, rasa seperti sudah cannot go. Penat. Jemu membaca buku yang tidaklah tebal mana, tapi penuh dengan kata-kata berbentuk falsafah. Hingga yang cuba dicerna terasa payah. Terpaksa baca perenggan dan muka surat yang sama berulang-ulang kali dan akhirnya fed up, lalu berhenti dan pergi mengadu kepada abah.

"I don't like falsafah. I cannot understand them. Dah malas nak study."
Abah jawab senang je, "It doesn't matter whether you like it or not. People in the intellectual world use them in their discussions. You have to learn the technical terms, the jargons that they use in order to join them."
Balas saya, "Sheikh-sheikh ikhwan tak ada pun yang cakap dengan bahasa complicated. Semuanya simple, senang. Tak ada belit-belit. Mana ada kalam falsafi"
To which he replied, "Eh.. Kalau dalam majlis-majlis yang perlu gunakan terma-terma tertentu, mereka gunakan juga. Kalau bercakap dengan orang-orang intelek, mereka ada kemampuan untuk fahami dan fahamkan golongan itu dengan bahasa-bahasa yang setaraf yang mereka guna". Ok, profesionalisme. Dan bercakap sebagai ahli dalam bidang itu. Dan umi pun tambah, "Morsi pernah bercakap di NASA, tahu"

Ok. Nampaknya saya telah memandang rendah keperluan bahasa kompleks dan kefahaman asas dalam dunia intelek + falsafah hanya kerana saya cuba mengelak dengan kelemahan sendiri. Ya, saya sedar yang saya sebenarnya sedang dalam fasa 'denial'. Atau dalam erti kata lain, saya rasa hal-hal falsafah merendah-rendahkan kemampuan saya. Selama ini, banyak bahan pelajaran yang mampu saya fahami dengan baik. Maka falsafah, ialah satu laluan naik yang sukar, yang tak gemar saya tempuhi.

Realitinya, bukan begini seorang muslim patut bereaksi. Tak tahu 1,2 benda, sudah lemah. Mengalah. Sepatutnya, lagi tak tahu sesuatu, lagi interested untuk berbincang mengenainya, mendapatkan serba-sedikit idea berkenaannya. Dan bukannya lari, bukan.

*Lebih tinggi nak pergi, lebih kuatlah kena usaha.
Dan tidak, saya belum mampu suka falsafah tapi demi Allah, saya akan berusaha apa adanya. Masih rasa macam nak menangis dek kerana susahnya material yang perlu dihadam. Tapi Bismillah, jalanlah...



-Qur'an dan sunnah, mampu pergi jauh lagi, dengan izin Allah.

Sunday, 17 February 2013

you are here: think!


"List down everything you have and if you could still tell me that you have 
nothing at all for this deen, dare it"

Minggu ini, seminggu yang padat dengan program & pengajaran2 berharga.
Alhamdulillah untuk segalanya.

Masa daurah semalam, sempat borak-borak dengan Asma'.
"Banyak betul masalah umat Islam. Bkn saja kena handle serangan org kafir, tetapi dalam masa sama kena juga merawat umat Islam sendiri yang bermacam-macam masalah (masalah atas masalah). Sebab tu berat sangat tugas/byk sgt tanggungjawab seorang da'ie" -Belum kira lagi, masalah si da'ie dengan dirinya sendiri. fuu~

Sebab itu kita sangat perlukan Allah. Kita perlu amal jama'ie. Kita perlu segalanya yang boleh membantu kita untuk terus tegak berdiri, demi deen ini.

Sabar.. Islah akan datang, tahap demi tahap.
Rujuk: Maratib Amal

Kita berada pada zaman ini, kita dianugerahkan pancaindera yang sempurna. Kita melihat segala kecelaruan yang sedang berlaku dalam dunia. Kita tidak menyaksikannya, untuk hal yang sia-sia. Sebaliknya, kita dihadirkan ke dunia, dengan tugas khas - Kita lah yang memilih samada mahu mendokong golongan yang hak, golongan yang batil, atau sekadar berdiri di atas pagar walaupun mampu beraksi. Kita tidak boleh berdalih pada Allah, bahawa kita tidak tahu/kita tidak berada di situ (baca: dunia), semasa ianya sedang rosak-binasa. Kita tidak boleh berkata, kita tidak punya apa-apa, hatta akal untuk berfikir: bagaimana untuk memperbaiki keadaan, kerana ianya merupakan suatu penipuan! Memetik kata-kata hikmah Arab, المَعَاذِرُ مَكَاذِب ; Ertinya "Excuses are lies"

Come.. Walk well, see well, think well, grow up and start serving :)

*Islam membawa misi yang sangat besar - Rahmatan Lil 'Alamin. Tapi kalau tak ada pendokong? Sama juga.. idea ada super banyak. Tapi kalau tak ada penggerak?

Moga kita menjadi yang memudahkan laluan ke arah kembalinya Islam selaku ustaziatul 'alam -> Masih berkata kita tidak mampu? Kitalah sumber itu!